- Een herverkiezing van Donald Trump in november vormt een grote bedreiging voor de wereldeconomie, waarschuwt Nouriel Roubini.
- De beroemde econoom, die de bijnaam “Dr. Doom” draagt, wijst op de risico’s van het economisch beleid van Trump.
- Een tweede termijn voor Trump kan de inflatierisico’s en het nationale schuldenprobleem in de VS volgens Roubini verergeren.
- Lees ook: Techmiljardair Elon Musk maakt duidelijk dat hij niet aan doneert Donald Trump (en ook niet aan Joe Biden)
Een herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zou weleens de allergrootste bedreiging kunnen zijn voor de wereldeconomie, zegt topeconoom Nouriel Roubini, die jaren geleden de bijnaam “Dr. Doom” kreeg.
Roubini staat bekend om zijn bombastische en vaak negatieve voorspellingen, maar hij was er wel vroeg bij om de kredietcrisis van 2008 aan te kondigen.
In een nieuw opinie-artikel voor Project Syndicate stelt Roubini dat een tweede termijn voor Trump “de wereldeconomie nog verder kan destabiliseren”. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van november vinden plaats in een tijd van grote geopolitieke spanningen met oorlogen in Oekraïne en Gaza. Ook dreigt een koude oorlog tussen de VS en China later dit decennium, waarschuwt Roubini.
Een groot risico vormt volgens Roubini het economische beleid van Trump, als die opnieuw president wordt. Dat kan de deur openzetten voor een hele reeks nieuwe problemen.
Amerikaanse protectionisme onder Trump wakkert inflatie aan
Onder een nieuw presidentschap van Trump zal het Amerikaanse handelsbeleid "protectionistischer" worden, voorspelt Roubini. De voormalige president heeft al gezegd dat hij belastingen op Amerikaanse import met 2 procent tot 10 procent gaat verhogen. Dat kan leiden tot een handelsoorlog met belangrijke partners van de VS, "de-dollarisering", meer verstoringen van toelleveringsketens en heel wat andere problemen, aldus Roubini.
"Een handelsoorlog gaat ten koste van de economische groei en zal de inflatie laten stijgen", licht de econoom toe. "Dat is het grootste geopolitieke risico waar markten rekening mee moeten houden de komende maanden."
Dat zal vooral in de VS zelf voor problemen zorgen, omdat de Amerikaanse economie toch al aan het kwakkelen is. De groei van het nationaal inkomen is in het laatste kwartaal van 2023 afgezwakt tot 3,2 procent, terwijl de inflatie met 3,1 procent in januari nog ruim boven het doel van de Amerikaanse centrale bank zit. De Federal Reserve mikt op 2 procent inflatie.
Roubini vreest ook dat het risico op stagflatie toeneemt, als Trump opnieuw het Witte Huis betrekt. Dat is een scenario waarbij de prijzen hard stijgen, terwijl de economische groei zwak blijft. Dat komt door de "ontkennende houding" van Trump ten aanzien van klimaatverandering en de waarschijnlijke vervanging van Fed-voorzitter Jerome Powell door een centrale bankier die sneller de rente verlaagt en hogere inflatie toestaat, stelt Roubini.
De door Trump beloofde belastingverlagingen verhogen ook de kans dat de Amerikaanse schuldenberg alleen maar groter wordt. "De hoge private- en overheidsschulden kunnen, als ze hard blijven doorstijgen, leiden tot het schrikbeeld van een financiële crisis", waarschuwt Roubini. "De economische beleidsagenda van Trump vormt momenteel de grootste bedreiging voor economieën en financiële markten wereldwijd."
Roubini heeft de afgelopen twintig jaar al veel vaker gewaarschuwd voor stagflatie, oplopende schulden en een financiële crisis in welke vorm dan ook. Zo waarschuwde "Dr. Doom" in 2022 voor een stagflatie-schuldencisis, die zou kunnen leiden tot een pijnlijke recessie en een verlies van 30 procent voor de aandelenmarkten.
Hij is inmiddels teruggekomen op die voorspelling en zei onlangs in een interview met persbureau Bloomberg dat hij zich zorgen maakt dat de economie het te goed doet om renteverlagingen te kunnen rechtvaardigen, waardoor de euroforie op financiële markten verder wordt gestimuleerd.